Konkurs stróżówka

 

Wyniki konkursu architektonicznego na koncepcję modernizacji architektury zewnętrznej budynku stróżówki na terenie magazynu centralnego Interstone Sp. z o.o. w Adamowicach - Centrum Dystrybucji Laminam na Europę Centralną 

 

Miejsce I - kod: 032603325 ; zespół projektowy w składzie p.Emilia Pieróg, p.Mateusz Frąszczak, p.Jakub Omachel (Zielona Góra) 

 

Miejsce II - kod 044 ; p. Rafał Brzuszkiewicz (Gniezno)  

 

Miejsce III - kod 201995 ; zespół projektowy w składzie p. Szymon Popławski, p. Łukasz Chabiniec, p. Piotr Frankiewicz (Wrocław) 

 

Przebieg obrad sądu konkursowego 

Sąd konkursowy w składzie: p. Małgorzata Kuciewicz - Grupa Projektowa Centrala,  p. Aleksandra Zdziechowska - Zdziechowska Walerysiak Architekci,  p. Wiesław Sordyl - dyrektor generalny Interstone Sp. z o.o. , p. Renata Zdrojewska - kierownik sprzedaży stacjonarnej Interstone Sp. z o.o. 

zapoznał się z nadesłanymi pracami. Każdy z członków sądu ocenił prace w skali 1-6 w trzech kategoriach (wg regulaminu konkursu): 

- walory architektoniczne 

- walory estetyczne 

- walory funkcjonalne 

 

Wyłoniono 4 najlepiej ocenione prace, z czego dwie z nich otrzymały tę samą ilość punktów. Ostatecznie wynikiem dyskusji było przyznanie nagrody trzem pracom. Wyjaśnienie werdyktu sądu konkursowego 

 

Miejsce I 

kod: 032603325 ; zespół projektowy w składzie p.Emilia Pieróg, p.Mateusz Frąszczak, p.Jakub Omachel (Zielona Góra) 

Nagrodę główną przyznano z uwagi na walory architektoniczne, funkcjonalne oraz estetyczne.  Doceniono dbałość o detal i umiejętne zastosowanie systemów elewacyjnych firmy Wido-Profil szczególnie w rozwiązaniu dachu. Członkowie sądu zwrócili również uwagę na dopasowanie podziałów płyt na elewacji do architektury budynku oraz dbałość o uwzględnienie elementów technicznych (komin). Uwagę przykuło ciekawe rozwiązanie oświetlenia. Praca ta jako jedyna prezentowała wygląd budynku w dzień jak i w nocy. Mimo że ilustracje nie odzwierciedlają rzeczywistego koloru wybranego spieku kwarcowego i kontekstu miejsca, to rozwiązaniaposadzki, ukazują świadomość myślenia autora pracy o otoczeniu budynku. Podkreślono dobre wykorzystanie potencjału technologii systemu elewacji wentylowanej i płyt Laminam.

 

Widok 1 -dzien
Widok 2 - dzien
Widok 1 - noc
Widok 2 - noc
Detale

Wizualizacje zwycięskiej koncepcji (zespół projektowy w składzie p.Emilia Pieróg, p.Mateusz Frąszczak, p.Jakub Omachel)

 

Sugestie sądu konkursowego dla autora pracy w przypadku podjęcia decyzji o realizacji koncepcji: 

- rozważenie alternatywnej kolorystyki Sugerowane jest zastosowanie koloru Naturali Basalto vena scura z uwagi na obecność tego spieku na istniejącym budynku w otoczeniu (hala magazynowa) 

- zaprojektowanie detalu wykonania glifu okiennego przy zastosowaniu spieków kwarcowych Laminam 

- zaprojektowanie detalu oświetlenia i strefy cokołowej. 

- sugerowana jest zmiana kolorystyki bramy i ogrodzenia na grafitową/antracytową

 

Miejsce II 

kod 044 ; p. Rafał Brzuszkiewicz (Gniezno) 

Sąd konkursowy podkreślił walory funkcjonalne i estetyczne zaproponowanej koncepcji. Chociaż odwaga wprowadzenia zmian architektonicznych zadecydowała o przyznaniu nagrody wątpliwości wzbudziły poszczególne rozwiązania (zmiana geometrii dachu, mylące wyciągnięcie okapu i zastosowanie filarów z tyłu budynku), Doceniono natomiast zbudowanie ramy przestrzennej wokół głównego ekspozytora, dodatkowo podświetlonego światłem. Zanegowano eksponowanie elewacji zachodniej. Członkowie sądu rozumieją, że możliwe są rozwiązania techniczne sugerowane w przekrojach, niedosyt pozostawia ich zilustrowanie (np. detalu rynny), brak komina. Doceniono wierne odzwierciedlenie kolorów materiałów i próbę ilustracji wpasowania architektury w kontekst otoczenia. 

 

Miejsce III 

kod 201995 ; zespół projektowy w składzie p. Szymon Popławski, p. Łukasz Chabiniec, p. Piotr Frankiewicz (Wrocław) 

Sąd konkursowy docenił pomysłowość wykorzystania technologii do obudowania istniejącej bryły. Jednak pomysł ten, nie przełożył się na walory architektoniczne. Powstał bryła o ciężkich proporcjach, nie zrównoważona np. rozciągnięciem horyzontalnym np. w postaci donic, ławek i innych elementów małej architektury, które by konsekwentnie wykorzystywały potencjał tego pomysłu. Podziały okładziny elewacyjnej nie zostały zaproponowane prawidłowo, np. szczelina między dwiema płytami rozmija się z poziomem parapetu. Niedopracowana jest również strefa cokołowa, oświetlenie i detal. Zaproponowana kolorystyka rozbija banalność bryły i umożliwia wprowadzenie materiału dopasowanego do już zastosowanych w sąsiednim budynku np. koloru Naturali Basalto vena scura istniejącego na hali magazynowej. 

 

 

Uwagi do pozostałych prac (bez kolejności ich klasyfikacji) 

Praca (kod KLAN007) - Praca jest zgodna z warunkami konkursu. Zauważono bogactwo kolorystyki materiałów i nawiązanie do pracy Mondriana, by stworzyć budynek-ekspozytor. Stwierdzono jednak, że pomysł na tym oparty jest jedynie odświeżeniem, bez wykorzystania potencjału zmian architektonicznych, ograniczonych do dostawienia ściany stanowiącej prezentację przekroju. Brak rozwiązań detali komina, oświetlenia. Proponowana kolorystyka rozpatrywana bez kontekstu otoczenia wydaje się atrakcyjna, jednak w powiązaniu z otoczeniem mogłaby potęgować wrażenie chaosu. 

 

Praca (kod CODPPSK-12) - Zauważono walory estetyczne i funkcjonalne oraz prawidłowe podziały, konsekwentnie dobrane do tektoniki elewacji, poprawiające proporcje. Zauważono bogactwo materiałów, przy jednoczesnym stonowaniu palety kolorystycznej Stwierdzono jednak, że pomysł oparty jest na odświeżeniu wizerunku budynku, bez pełnego wykorzystania potencjału zmian architektonicznych, ograniczonych do skrócenia krokwi nieznacznie poprawiających bryłę. Szegółowo opisana propozycja dotycząca rynien, przy jednoczesnym braku rozwiązań dotyczących komina, cokołu i oświetlenia. 

 

Praca (kod 201956) - Sąd konkursowy docenił pomysłowość wykorzystania technologii do obudowania istniejącej bryły. Jednak pomysł ten, nie przełożył się na walory architektoniczne. Powstał bryła o ciężkich proporcjach, nie zrównoważona np. rozciągnięciem horyzontalnym np. w postaci donic, ławek i innych elementów małej architektury, które by konsekwentnie wykorzystywały potencjał tego pomysłu. Niedopracowana jest również strefa cokołowa, oświetlenie i detal.

 

 

Sąd konkursowy dziękuje wszystkim uczestnikom za wkład, zaangażowanie oraz chęć uczestnictwa w konkursie.

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________

Centrum Dystrybucji Laminam na Europę Centralną ogłasza konkurs architektoniczny na koncepcję modernizacji architektury zewnętrznej budynku stróżówki na terenie magazynu centralnego INTERSTONE Sp. z o.o. w Adamowicach

Konkurs, organizowany we współpracy z katowickim i opolskim oddziałem SARP-u oraz Politechniką Lubelską i Politechniką Wrocławską, skierowany jest do studentów kierunku architektura oraz kierunku architektura i urbanistyka. Konkurs jest jednoetapowy i ma charakter koncepcyjny z możliwością realizacji.

Ideą konkursu jest zaprezentowanie możliwości zastosowania spieków kwarcowych Laminam, których Organizator jest dystrybutorem, jako elementu okładzinowego elewacji wentylowanej na modernizowanym budynku stróżówki. Zaproponowane w złożonych na konkurs projektach rozwiązania powinny tworzyć architekturę o wysokiej jakości.

 

Założenia  konkursu:

Konkurs dotyczy zewnętrznej architektury budynku, nie obejmuje ingerencji w układ i formę pomieszczeń wewnątrz stróżówki i ma na celu zaproponowanie zmiany wyglądu stróżówki z uwzględnieniem następujących założeń:

  • modernizacja budynku stróżówki magazynu centralnego Interstone Sp. z o.o.
  • ekspozycja systemów elewacji wentylowanej typu:

                - Wido Frame (duże elementy)

                - Wido Grip (małe elementy)

    z co najmniej 1 narożnikiem wewnętrznym. Elementem okładzinowym,     dekoracyjnym elewacji mają być spieki kwarcowe Laminam

  • ekspozycja spieków kwarcowych Laminam na dachu budynku
  • uwzględnienie montażu drzwi ukrytych ze spieków kwarcowych Laminam w kolorze

 

Terminy:

3 marca 2014 - termin nadsyłania pytań na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

21 marca 2014 , godz. 17.00 (decyduje data i godzina wpływu do siedziby organizatora) – termin nadsyłania prac

31 marca 2014 - termin ogłoszenia rozstrzygnięcia konkursu na stronie internetowej

 

Regulamin konkursu do pobrania: REGULAMIN

 

Prośbę o przesłanie materiałów do projektowania – katalogów, próbek, zdjęć, planów, proszę kierować do sekretarza konkursu – Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Tel. 504 144 205