Antypoślizgowość

Badanie antypoślizgowości w oparciu o normę DIN 51130

 
W pomieszczeniach i strefach zagrożonych poślizgiem muszą być stosowane posadzki antypoślizgowe. Metoda badania zdolności przeciwdziałania poślizgom uregulowana jest w normie DIN 51130 - (Badanie powłok posadzkowych, Oznaczanie zdolności hamowania poślizgu, pomieszczenia i strefy robocze o zwiększonym ryzyku poślizgu, metoda marszowa, płaszczyzna pochyła). Średni kąt pochylania ustalony w oparciu o szereg wartości pomiarowych pozwala sklasyfikować posadzkę w jednej z sześciu grup
 
kąt nachylenia α< 6° 6°≤ α ≤ 10° 10°≤ α ≤ 19° 19°≤ α ≤ 27° 27°≤ α ≤ 35° α > 35°
 
grupa R8 R9 R10 R11 R12 R13
stosowanie

Pomieszczenia suche wewnątrz budynków.

 

 

WEJŚCIE strefy i schody z dostępem z zewnątrz.
RESTAURACJE, sklepy, przychodnie, szpitale, szkoły
 
 
Łazienki i prysznice, małe kuchnie, pomieszczenia w restauracjach, garaże podziemne
 
 
 
Pomieszczenia do produkcji żywności, gastonomiczne. Miejsca pracy z dużą obecnością wody i błota, laboratoria, pralnie, hangary.
 
Pomieszczenia produkcyjne z użyciem tłyszczy, mleka i nabiału, oleji i mięs. Duże kuchnie przemysłowe, Catering. Produkcja przymysłowa z zastosowaniem sbstancji
śliskich. Parkingi. Tarasy
POMIESZCZENIA Z DUŻĄ ILOŚCIĄ TŁUSZCZY. PRODUKCJA SPOŻYWCZA. 
 
 
 
przykłady

 

Pomieszczenia służby zdrowia (gabinety zabiegowe) 

Kuchnie, stołówki, Jadalnie, kantyny, korytarze

Pomieszczenia sprzedaży ogólnej, pomieszczenia dla klientów

Sale operacyjne

Oddziały z pokojami chorych i z korytarzem

Gabinety lekarskie, przychodnie

Apteki

Pomieszczenia laboratoryjne

Salon fryzjerski

Pralnie; Pomieszczenia z pralkami do prania na mokro

Magle i prasowalnie

Szkoły: Wyjścia, korytarze, Pomieszczenia klasowe i grupowe, Schody

 

 

Pomieszczenia sanitarne (np. WC, umywalnie, szatnie)

Kuchnie do rozmrażania i podgrzewania

Kuchnie do kawiarni, herbaciarni

Punkty przygotowujące produkty spożywcze do sprzedaży

Punkty sprzedaży chleba i pieczywa, towar niepokowany

Punkt sprzedaży sera i produktów seropodobnych,towar niepakowanych

Pomieszczenia do mycia przy sali operacyjnej, na gips

Szkoły: Toalety, łazienki, Pomieszczenia specjalistyczne na warsztaty

 

 

 

 

Pomieszczenia do butelkowania napojów, wyrób saków

Pomieszczenia do kąpieli zdrowotnych, hydroterapii

Kuchnie gastronomiczne (kuchnie w zajazdach, hotelach) do 100 nakryć dziennie

Kuchnie do żywienia ogólnego w domach społecznych,
szkołach, przedszkolach, sanatoriach

Sprzedaż mięsa, ryb

Sprzedaż mięsa i kiełbasy, produkty nieopakowane

Myjnia samochodowa

Hale dla samolotów

 

 

 

 

 

 

Produkcja i pakowanie margaryny

Produkcja i pakowanie tłuszczów jadalnych, tłoczenie olejów jadalnych

Przeróbka świeżego mleka, łącznie z produkcją masła

Wyrób lodów

Przetwórstwo drobiu

Kuchnie gastronomiczne (kuchnie w zajazdach, hotelach) powyżej 100 nakryć dziennie

Wielkie kuchnie dla żywienia ogólnego w kantynach, stołówkach

Teren obsługiwania klientów stoiska z rybami

Pomieszczenia do przygotowania mięsa

Punkt sprzedaży bezpośrednio z frytkownicy i grila

Magazyny do oleju i tłuszczu

Miejsca parkowania wozów strażackich

Produkcja przemysłowa rozpuszczone tłuszcze

Rafineria olejów jadalnych

Obróbka i przetwórstwo ryb

Produkcja majonezu

Wyrób warzyw konserwowych

Rzeźnia

Wyrób kiełbasy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Serie Laminam  Blend, Naturali, Jungle  Collection, Sketch, Fokos, Naturali  Linfa, Naturali    Tredi